Ajankohtaista


LEVÄTIEDOTE 20.6.2018

OHJEITA VEDEN KÄYTÖLLE SINILEVÄKUKINTOJEN AIKANA

 
Lestijärvessä on tällä viikolla (viikko 25) tehty havaintoja sinilevästä.
 
Sinilevä näkyy vesimassassa vihertävinä ”hippuina” ja saattaa nousta veden pinnalle levälautaksi, jolloin puhutaan sinileväkukinnasta. Pahimmillaan leväkukinta muistuttaa vihreää maalia. Vanhetessaan se muuttuu sinivihreäksi tai turkoosiksi. Osa kukinnoista voi tuottaa ihoa ja silmiä ärsyttäviä yhdisteitä sekä hermo- ja maksamyrkkyjä.
 
Kun veden pinnalla on vihreä maalimainen levälautta, älä käytä tällaista vettä juomavetenä, sillä keittäminen ei tuhoa levämyrkkyjä. Älä käytä sitä myöskään uima- tai löylyvetenä. Herkkäihoiset voivat saada iho-oireita jo vähäisestäkin levämäärästä. Terveystarkastaja voi harkintansa mukaan rajoittaa uintia yleisillä uimarannoilla leväkukintojen aikaan. Tästä ilmoitetaan uimarannan näkyvälle paikalle asetettavalla kyltillä. 
 
Sinilevämyrkky ei varastoidu kalan lihaan, joten kalaa voi syödä normaalisti.
 
Sinilevä kuuluu järviemme normaaliin lajistoon, jota esiintyy kaikissa vesissämme kaiken aikaa. Lestijärvessä sinileväkukinnot ovat viime vuosikymmenellä olleet harvinaisia ja lyhytaikaisia. Yleensä levää on havaittu enemmälti kahtena peräkkäisenä päivänä juhannusruusujen kukkimisaikaan. Edellisten sateisten vuosien seurauksena esiintyminen voi nyt olla pidempiaikaistakin. Järvessä on nyt keskimääräistä enemmän ravinteita, joita levät aurinkoisina päivinä hyödyntävät. Toivotaan kuitenkin, että haitta on nytkin nopeasti ohimenevä.
 
Lestijärven kunta
Tekninen toimi / ympäristöasiat